Views

Николас Томас Райт (роден на 1 декември, 1948 г.) е един от водещите британски новозаветни учени и англикански епископи. В академичните среди, той се публикува като Н. Т. Райт, но е познат и като Том Райт. Между 2003 г. и пенсионирането си през 2010 г., той е епископ на Дърам. След това той става професор по Новия Завет и Ранното Християнство в колежа Св. Мария в Университета Св. Андрюс в Шотландия.

Сред консервативните новозаветни учени, Райт се застъпва за необходимостта от доказателства от Писанията по отношение на мнения по теологични въпроси като оправданието чрез вяра, телесното възкресение на Христос и Второто пришествие. Той се противопоставя както на ръкополагането на гей християни, така и на благославяянето на еднополовите партньорства и бракове в Епископалната църква на САЩ. Той разкритикува идеята за буквално Грабване, както и традиционните християнски възгледи за живота след смъртта.

Том също така преподава новозаветни изследвания, в продължение на двадесет години, в Кеймбридж и Оксфорд. Бил е гост-професор в Харвардския Богословски факултет, в Еврейския университет в Ерусалим, в Григорианския университет в Рим и в много други институции по цял свят.
В допълнение към над 50-те книги които е написал, Райт достига до широка аудитория чрез честите си медийни изяви. Той пише често и за вестници в Англия, включително Таймс, Индипендънт и Гардиън. Той е бил интервюиран много пъти по радиото и телевизията от двете страни на Атлантика, включително ABC, NBC, CNN, PBS и NPR.

Райт притежава степен доктор по богословие от Оксфордския университет, в допълнение към няколко други почетни докторски степени.

Help us caption & translate this video!

https://amara.org/v/oUTj/

Преобразени чрез Кръста 1 част

RomaDes |